Sauvignon
Nejprodávanější
Značky
Odrůda Sauvignon Blanc dává lehce zbarvená, aromatická suchá bílá vína se svěží kyselinkou. Sauvignon Blanc je odrůda bílého vína pocházející ze západní Francie, která se dnes úspěšně pěstuje v nových i zavedených vinařských oblastech po celém světě. Díky svému geografickému rozšíření a univerzálnosti se však vyskytuje v celé řadě stylů od klasických suchých bílých vín přes individuální, vysoce aromatické mezinárodní interpretace až po nepřehnaně sladká, botrytizovaná vína.
O skutečném původu Sauvignon Blanc se stále vedou diskuse, přičemž jak Bordeaux, tak Loira se prohlašují za domovinu této odrůdy.
Bordeaux soupeří s Loirou a prohlašuje se za domovinu Sauvignonu (jeho charakteristická odrůda Cabernet Sauvignon je například potomkem Sauvignon Blanc a Cabernet Franc), nicméně je poměrně vzácné najít v Bordeaux bílá vína, která jsou ze 100 % tvořena Sauvignonem Blanc.
V Evropě se na chladných a slunných subalpínských svazích Alto Adige a Friuli v severní Itálii pěstuje vysoce kvalitní Sauvignon Blanc, který se používá ve směsích s místními odrůdami, jako je Friulano, nebo samostatně. Ve Španělsku se s touto odrůdou někdy setkáváme v bílých vínech z oblasti Rueda, protože má nápadně podobné vlastnosti jako místní odrůda Verdejo.
Hlavní předností Sauvignonu Blanc je jeho přímočarost - chutě jsou málokdy skryté v pozadí. Také mezi vnímanými chutěmi a jejich popisem existuje obzvláště těsný vztah, což ze Sauvignonu Blanc činí ideální víno, kterým lze začít výuku degustace. Vína jsou obecně poměrně čirá a světlá, i když starší exempláře mohou získat spíše zlatavý nádech.
Klasické vůně Sauvignonu Blanc sahají od trávy, kopřiv a chřestu přes zelená jablka a angrešt až k esoteričtějším tónům, jako jsou kočičí moč, list černého rybízu a puškvorec.
Sauvignon Blanc dává vína s lehkým až středně těžkým tělem, vysokým obsahem kyselin a mírným obsahem alkoholu. Obecně se má za to, že výrobci, kteří chtějí zvýšit komplexnost, musí na vinici omezit výnosy a vedle toho může míchání kalů (bâttonage) dodat vínům další tělo.
Sauvignon je poměrně robustní a silná réva (což vysvětluje její oblibu u vinařů), která se snadno přizpůsobuje všem druhům pěstitelského prostředí. Protože dozrává brzy, může se pěstovat v relativně chladném podnebí - nejzřetelnějším příkladem je jeho domovina Loira - a jeho přirozeně vysoká kyselost mu umožňuje zachovat si svěžest i v teplejších oblastech.
Aby však víno Sauvignon Blanc získalo ten pravý šmrnc, který ho nejlépe charakterizuje, je zapotřebí chladnější terroir, ideálně s trvalým jasným slunečním svitem a suchým obdobím sklizně.
Původ Sauvignonu
O původu odrůdy Sauvignon Blanc existuje mnoho příběhů, podle novějších teorií však vznikla křížením odrůd Tramín a Chenin Blanc, pravděpodobně v údolí Loiry.
Spolu s Cabernet Franc je Sauvignon také rodičem stálice Bordeaux, tmavého Cabernet Sauvignon.
Oba rodiče a potomci se dnes stali dvěma nejrozšířenějšími odrůdami révy na světě.
Synonyma: Fumé Blanc, Sauvignon Bianco, Muskat-Silvaner, Muskat-Sylvaner.