Cabernet Franc
Značky
Cabernet Franc je francouzská odrůda s černou slupkou, která se pěstuje ve většině vinařských zemí. Tato odrůda je nejznámější jako třetí hrozen Bordeaux a lze ji nalézt v mnoha nejlepších světových vínech Bordeaux Blend.
Cabernet Franc bývá přirovnáván k odrůdě Cabernet Sauvignon, což není neoprávněné. Společně se Sauvignon Blanc je první z nich rodičem druhého. (Nedávné profilování DNA také ukázalo, že Cabernet Franc je také jedním z rodičů Merlotu).
Vůně a chuť Cabernet Franc
Jako odrůdové víno je Cabernet Franc jemný a aromatický - zejména v mládí. Má mnoho stejných vlastností jako Cabernet Sauvignon, ale odlišuje se výrazným zeleným, rostlinným tónem, který může sahat od listů a garrigue až po zelenou papriku. To vedlo mnoho konzumentů k nesprávné identifikaci Cabernet Franc jako nezralého Cabernet Sauvignon nebo dokonce Carmenère.
V chladnějších vinařských oblastech se u této odrůdy projevují grafitové a červené lékořicové tóny, v teplejších klimatických oblastech se objevuje více doutníkových a kožených vůní. Jako ledové víno vytváří Cabernet Franc intenzivní vůni a chuť jahod.
Ve směsi s jinými odrůdami dodává bylinné akcenty tabáku a tmavého koření a přispívá k hladšímu a kulatějšímu chuti v ústech.
Domovem Cabernet Franc je všeobecně uznávané Libournais v Bordeaux, ale díky své odolnosti na vinici se rozšířil do většiny oblastí po celém světě.
Francie je vedoucí zemí s více než 30 000 hektary této odrůdy. Odrůda je důležitá také pro vinařství v Brazílii, Uruguayi, Izraeli a Maďarsku.
Synonyma: Bordo, Bouchet, Bouchy, Breton, Cabernet Franco, Cabernet Frank.