Chardonnay
Značky
Chardonnay je nejznámější bílou odrůdou burgundského vína a základním kamenem šampaňského, je také jednou z nejrozšířenějších odrůd bílého vína na světě. Vína z odrůdy Chardonnay se vyrábějí v různých stylech a mohou vykazovat ovocné tóny od citrusových a minerálních až po exotické a opečené. Vyskytuje se ve vinařských oblastech po celém světě.
Jak Chardonnay chutná
Navzdory svému celosvětovému úspěchu je Chardonnay jako hrozen poměrně neutrální a není považováno za aromatickou odrůdu. Ve skutečnosti se mu často přezdívá "vinařský hrozen", protože právě ve vinařství se mnoho jeho charakteristických znaků zesiluje nebo zeslabuje.
V nejzákladnější podobě dává Chardonnay vína světle zlatavého odstínu s tóny citrusů, zelených jablek, květin a mandlí nebo ovesných vloček. V chuti má Chardonnay mírnou kyselost a střední obsah alkoholu se středním tělem.
Na vůni a chuti výsledného vína se významně podílí podnebí, stejně jako pěstování vinné révy a výroba vína.
Nejchladnější vinice Chardonnay (například v Chablis, Champagne a Německu) se přiklánějí k vůním zelených jablek. Do degustačních tónů Chardonnay se dostávají také minerální deskriptory, jako je křída, mokré kameny a drcené mušle.
Ačkoli se výroba vína a styly Chardonnay v posledních zhruba deseti letech vyvíjejí, Chardonnay z Nového světa (například z Austrálie nebo Kalifornie) často vykazují více těla, ovoce a hmotnosti na patře, s tóny exotického ovoce a opečeného dubu ve vůni. Obecně řečeno, tyto teplé oblasti, mezi které patří také Chile, Jižní Afrika a Argentina, mají tendenci dávat tropičtější styly.
Pro mnoho milovníků Chardonnay, od vinařů po milovníky vína, zůstává Burgundsko prubířským kamenem, podle kterého se posuzuje mnoho Chardonnay.
Sama odrůda (ačkoli je chuťově relativně neutrální) je zodpovědná za většinu ovocných chutí, které se ve vínech Chardonnay vyskytují. Ty sahají od tropických (banán, meloun, ananas a guava) přes peckoviny (broskev, nektarinka a meruňka) až po citrusy a jablka.
Výslednou chuť však může ovlivnit i řada dalších vinohradnických a vinařských přístupů.
Vliv výroby vína na chuť Chardonnay
Obecně se má za to, že lisování Chardonnay s neporušenými hrozny ("lisování celých hroznů", jak je známo) poskytuje kvalitnější šťávu díky řadě faktorů, ale především díky efektivnímu lisování a zachování neporušeného ovoce až do okamžiku lisování.
Lisování celých hroznů je však nákladné, protože vyžaduje ruční sběr a pečlivou přepravu (a v některých případech i skladování) ovoce. Vinař se také může v této době rozhodnout, že čerstvě vylisovanou šťávu nalije přímo do sudu namísto standardního postupu lisování bílých vín do tanku a pozdějšího oddělení šťávy od hrubých kalů (pevných látek, které se ze šťávy usazují).
Přemístění šťávy přímo do sudu a zahájení takzvaného kvašení s vysokým obsahem pevných látek může výslednému vínu nejen dodat větší chuťovou váhu nebo tělo, ale může také ovlivnit možnost výskytu reduktivních tónů (stejně jako nedostatek dusíku v půdě).
Další styly vína Chardonnay
Ačkoli je Chardonnay nejznámější pro svá tichá, suchá vína, používá se k výrobě působivě rozmanité škály stylů.
Odrůda se používá v šumivých vínech po celém světě (nejznámější je v Champagne), kde se obvykle páruje s Rulandským modrým. Pravidelně se s ní setkáváme také samostatně, často s přívlastkem "Blanc de Blancs".
Synonyma: Morillon, Pinot Chardonnay, Feiner Weisser Burgunder.