Gewurztraminer
Značky
Gewurztraminer (v německy mluvících oblastech Gewürztraminer) je růžová odrůda révy vinné, z níž se vyrábí jedno z nejvýraznějších aromatických bílých vín na světě.
Vína odrůdy Gewurztraminer jsou parfémovaná, s vůní od květin po liči a pomerančovou kůru, s relativně plným tělem, nízkou kyselinkou a od suchých po sladké. Nejčastěji je spojován s oblastí Alsaska v severovýchodní Francii, nicméně se vyskytuje ve vinařských oblastech po celém světě.
Základní aromatické deskriptory, které se používají k definici vína Gewurztraminer, jsou obvykle liči, okvětní lístky růží, turecká rozkoš, tropické ovoce a parfém. V chuti se vyznačuje plnou strukturou, nízkou kyselostí, peckovinovou (mango, broskev a meruňka) a kořenitou (zázvor a skořice) chutí.
Za nejlepší příklady odrůdy Gewurztraminer jsou obecně považovány ty z vinic grand cru v Alsasku. Dalo by se dokonce tvrdit, že Alsasko je duchovním domovem odrůdy Gewurztraminer, přestože není jejím původním domovem a že Gewurztraminer tvoří méně než pětinu plochy vinic v tomto regionu.
Gewurztraminer, jak jej známe dnes, se do Alsaska údajně dostal z německé oblasti Pfalz a odrůda se vyskytuje jak zde, tak v širším Německu a Rakousku (kde se setkáváme i s jeho příbuznými odrůdami Roter Traminer a Gelber Traminer). Ve většině německy mluvících zemí a oblastí - včetně severoitalského Trentina-Alto Adige - se Gewurztraminer označuje s umlautou nad "u", takže vzniká Gewürztraminer.
V doslovném překladu znamená Gewürztraminer "kořeněný Tramín" (italsky Traminer Aromatico) - etymologická souvislost s příbuznými odrůdami Tramínu. Avšak zatímco samotné slovo Traminer označuje město Tramin (Termeno) v oblasti Alto Adige, zeměpisná souvislost je sporná.
Gewurztraminer na vinici
Gewurztraminer raší brzy a dozrává uprostřed sezóny, někdy vyžaduje delší dobu na vinici po sklizni většiny bílých odrůd (pro suchá vína). Odrůda je náchylná k hnilobě, a i když je ušlechtilá hniloba (botrytis cinerea) u některých sladkých stylů podporována, může ohrozit plody určené pro "čistší" styly odrůdy a delší nepříznivé počasí na konci sezóny může mít na hnilobu nepříznivý vliv.
Nicméně díky silným slupkám je Gewurztraminer poměrně málo napadnutelný, i když za cenu toho, že se musí (ve vinařství) vypořádat s fenolickými látkami a s nimi spojeným vysušujícím pocitem ve víně, které jsou přítomny ve slupkách.
Gewurztraminer ve vinařství
Gewurztraminer se může vyrábět v suchém i sladkém provedení, i když i sušší příklady někdy obsahují ve víně zbytkový cukr, aby se vyvážily vysušující fenolické látky, které se ve výsledném víně často vyskytují. Hrozny mají také obecně poměrně vysoký obsah cukrů, což je částečně způsobeno pozdním dozráváním, a následně zvýšený obsah alkoholu může sloužit nejen k projevení tepla v dochuti, ale také k dalšímu zvýraznění vysušujících fenolických látek.
Při výrobě vína Gewurztraminer je tedy často třeba balancovat mezi výběrem termínu sklizně a následným řízením obsahu alkoholu a cukru ve výsledném víně.
Mnoho vín kvasí v tradičních velkokapacitních dřevěných kádích a poté zrají v nerezové oceli.
Synonyma: Traminer Aromatico, Traminer Musqué, Traminer, Gentil Aromatique, Savagnin Rose Aromatique, Gelber Traminer.