Lagrein
Lagrein je starobylá odrůda vinné révy, jejímž domovem jsou slunné vinice v oblasti Trentino-Alto Adige na severovýchodě Itálie.
Chrakteristika vína Lagrein
Nejlepší vína z nejlepších ročníků jsou silná a plná, s chutí po švestkách a divokých třešních, a odrůda je známá zejména pro sytou a hustou barvu, kterou vínům propůjčuje. Lagrein má často typickou severoitalskou kyselou strukturu a mírně trpký závěr.
Vína se proto často nejlépe snoubí s jídlem, i když se vyrábějí i lehčí, svěžejší styly.
Původ
Hrozny pocházejí pravděpodobně z této oblasti a jejich název je odvozen od města Val Lagarina v Trentinu. V této oblasti se jistě pěstuje již stovky let a první zmínky o něm se objevují již v 16. století.
Podle jiných teorií má víno Lagrein řecký původ a je úzce spjato s víny, která se kdysi vyráběla v okolí města Lagaria v Řecku. Testy DNA naznačily, že možným rodičem je Teroldego, což podporuje teorii, že odrůda pochází z alpského severozápadu Itálie.
Kde se Lagrein pěstuje?
Lagrein se často vyrábí jako odrůdové víno, povolené pod označením Trentino i Alto Adige DOC. Zdejší sluncem rozpálené svahy poskytují pro tuto odrůdu vynikající terroir a je nejvýznamnější červenou odrůdou v oblasti, kde převažují bílá vína.
Lagrein se smí používat jako směsná složka v mnoha dalších vínech vyráběných v oblasti Trentino-Alto Adige, většinou vedle odrůd Schiava, Teroldego nebo mezinárodních odrůd, jako je Cabernet Sauvignon nebo Merlot.
Výrobní výzvy
V průběhu let představoval Lagrein pro vinaře několik výzev, zejména jeho tendence k nízkým, nepravidelným výnosům a drsné tříslovinové struktuře v hotových vínech. Moderní vinohradnické a vinařské techniky omezily účinky těchto dvou překážek.
Pečlivý výběr klonů pomohl zajistit konzistentnější sklizně a kratší doba macerace a zrání v sudech pomohly omezit některé z nejvíce trpkých tříslovin.
Pokud je víno Lagrein dobře připraveno, může být alternativou k plným vínům, jako jsou vína z odrůdy Cabernet Sauvignon. Nejlepší příklady mohou zrát několik let, i když je nejlepší je vypít do několika let od sklizně.
Párování s víny Lagrein
- Vepřové kotlety s fenyklem a pečenými brambory
- Dušená zvěřina s knedlíky
- Silný tvrdý sýr, jako je Grana Padano