Malvasia
Malvasia je starobylá rodina hroznů, která zahrnuje rozmanitou kolekci ušlechtilých odrůd. Z těchto hroznů lze vyrobit víno jakékoliv proveditelné barvy v suchém, šumivém i sladkém stylu.
Existují desítky regionálních synonym a pododrůd odrůdy Malvasia, které vytvářejí obraz zcestovalé rodiny, jež se přizpůsobila mnoha prostředím.
Rodina Malvasia, o níž se předpokládá, že pochází z Řecka, je pro Středomoří obchodně významná již více než 2000 let. Malvasia (název) je odvozen od pobřežního řeckého města Monemvasia, kde měli Benátčané v době svého císařství strategicky důležitou pevnost a obchodní stanici.
V průběhu středověku se víno Malvasia stalo mezi benátskými obchodníky tak rozšířené, že začali své obchody s vínem pojmenovávat "malvasie". Síla starobylé značky Malvasia je dost možná prvním příkladem mezinárodního marketingu vína.
Malvasia se pěstuje po celé Itálii pod mnoha názvy a styly. Často se páruje s Trebbianem a tvoří významnou část levných stolních vín vyráběných na pevnině. Za nejlepší odrůdové příklady suché Malvasie se považují vína z oblasti Collio a Isonzo, která jsou označována jako DOC Friuli-Venezia-Giulia, s lehkou chutí peckovin a výrazným květinovým buketem.
Dále na jih je v Emilii-Romagně v módě vytvářet mírně perlivé verze Malvasie, často s narůžovělým odstínem. V jižní Itálii se z polosušených hroznů Malvasia vyrábějí vína typu passito, aby se využilo přirozeně vysokého obsahu cukru a potenciálního obsahu alkoholu v této rodině.
Mezi synonyma patří: Malmsey, Malvasier, Malvazia, Monemvasia.
Vhodné párování: lehká jídla, jemně ochucená bílá masa a předkrmy. Rizoto s modrým sýrem, waldorfský salát nebo bílé rybí filety v lehčích omáčkách.