Marzemino
Značky
Marzemino je pozdně zrající odrůda révy vinné s tmavou slupkou, která se pěstuje především v italské vinařské oblasti Trentino-Alto Adige, ale také v Benátsku, Lombardii a Emilii-Romagně.
Nejprestižnější úloha Marzemina spočívá v tom, že je klíčovou složkou (95 %) sladkých vín Colli di Conegliano Refrontolo passito, pro něž se hrozny suší ve vinařství (tradičně na slaměných rohožích) několik týdnů až měsíců po sklizni. V Lombardii se téměř nikdy nepoužívá pro výrobu odrůdových vín, ale mísí se s odrůdami Sangiovese, Barbera a Merlot, zejména ve vínech DOC Capriano del Colle a Botticino.
Stejně jako jeho severoitalské stájové kolegyně Vespaiolo a Raboso má Marzemino ve své organoleptické skladbě travnaté, bylinné prvky a višňově kyselý nádech, ale má vyváženější obsah kyselin a cukru. Na dostatečně slunném stanovišti (nejspíše na jihozápadních svazích údolí Adige nebo v kopcích v okolí Conegliana) může Marzemino produkovat osvěžující vína s vůní lesních plodů.
Mimo Itálii vyrábí odrůdová vína Marzemino několik výrobců, a to v australském King Valley a novozélandském Hawke's Bay.
Synonyma: Bassanino, Uva Tedesca.