Nebbiolo
Značky
Nebbiolo, pýcha Piemontu, je základem vín Barolo a Barbaresco (a také řady menších, ale neméně ceněných apelací jako Nizza a Valtellina).
Nebbiolo je hvězdnou odrůdou, z níž se vyrábějí nejkvalitnější červená vína Itálie. Vína Nebbiolo jsou často výrazně parfémovaná, s vůní popisovanou jako "dehet a růže", se středně silným tělem, silnou tříslovinou a vysokou svěží kyselinkou. Špičkové exempláře jsou velmi žádané a jejich cena může být vysoká.
Mezi další popisné znaky patří květinové tóny (okvětní lístky růží), třešně, švestky, fialky, grafit, kouř, dehet/bitumen, minerální olej, kůže. Někteří výrobci mohou používat opečený francouzský dub, který může zvýraznit - dokonce doplnit - dehtovou vůni Nebbiolo.
V chuti je Nebbiolo středně plné, ale bohaté, s poměrně vysokým obsahem alkoholu. Vedle charakteristické barvy a vůně je posledním charakteristickým prvkem Nebbiolo vysoký a vysušující tříslovinný profil spolu s vysokým obsahem osvěžujících kyselin.
Díky této "struktuře" mohou dobře vyrobená vína Nebbiolo zrát desítky let (v mládí jsou někdy téměř nedostižná).
Nebbiolo v Piemontu
Nejznámějším a nejprestižnějším vínem z odrůdy Nebbiolo je silné a intenzivní Barolo, kterému však stále více konkurují o něco elegantnější a parfémovanější vína z Barbaresca na severovýchodě, jež se prosadila koncem 20. století.
Vína z oblastí těsně za hranicemi Barola a Barbaresca mohou být klasifikována jako Langhe Nebbiolo, stejně jako vína z mladých vinic nebo méně oblíbených pozemků v těchto dvou slavných apelacích. Další cenově dostupnou alternativou k Barolu a Barbarescu jsou vysoce kvalitní červená vína z oblasti Roero, ležící na druhém břehu řeky Tanaro.
Ačkoli většina nejprestižnějších vín v těchto částech Piemontu je vyrobena výhradně z odrůdy Nebbiolo, existují některé směsi v různých cenových hladinách, většinou však zařazené do IGT Piemonte. Pravděpodobnými partnery jsou odrůdy Barbera a Bordeaux.
100 km severovýchodně od Roera je Nebbiolo dominantní odrůdou ve vínech z Ghemme a Gattinara a ze skupiny okolních vesnic podél regionální hranice s Lombardií. Odrůda se dokonce rozšířila přes tuto hranici až do dramatické alpské krajiny Valtelliny. Zde se jí říká Chiavennasca a vyrábí se z ní jak suchá červená vína (lehčí než vína z Piemontu, ale stejně svůdně voňavá), tak silné amaronské víno Sforzato di Valtellina.
Nebbiolo na vinici
Nebbiolo je kvintesencí piemontského vína - dominantní odrůda v pěti DOCG a mnoha DOC.
Dokonce i jeho název evokuje podhůří regionu za chladných podzimních rán, kdy se údolí a vinice skrývají pod přízračným příkrovem nebbia (mlhy). Název je velmi výstižný pro tuto pozdní odrůdu, která se sklízí později než ostatní klíčové piemontské odrůdy (Barbera a zejména Dolcetto), a to za mlhavého a zimního počasí.
Citlivost na terroir je jedním z trumfů odrůdy Nebbiolo, ale také její slabinou. Zatímco Riesling a Pinot Noir se v mnoha vinařských oblastech světa pěstují v úctyhodných objemech, Nebbiolo nikoli. Je známé tím, že je vybíravé, pokud jde o místo, kde se mu daří, a vyžaduje dobrou drenáž a dlouhé a světlé vegetační období.
V Piemontu je jednou z prvních odrůd, která kvete, a poslední, která dozrává, což ji činí velmi citlivou na špatné povětrnostní podmínky na jaře a na podzim.
Naštěstí vzhledem k mlhavým podmínkám, v nichž dozrává, vykazuje většina odrůd Nebbiolo dobrou odolnost vůči hnilobě a plísním. Bohužel, když se v 60. letech 19. století dostala do Evropy z Ameriky roztoč fyloxera, který ničí kořeny, byla tato réva málo odolná.
Když došlo na opětovnou výsadbu piemontských vinic, stala se v regionu preferovanou odrůdou Barbera s vyššími výnosy.
Původ a potomci odrůdy Nebbiolo
Nebbiolo je stará odrůda, jejíž historické zmínky sahají až do druhé poloviny 13. století (pro srovnání: první zmínky o odrůdě Pinot Noir pocházejí o století později). Její mateřské odrůdy nejsou známy, pravděpodobně jsou starobylé.
Nebbiolo má za potomky odrůdy Freisa a Vespolina a také vzácnou červenou piemontskou odrůdu Bubbierasco.
Synonyma: Spanna, Picoutener, Chiavennasca.