Pinot Bianco
Značky
Pinot Bianco (Rulandské bílé), méně pestrá mutace Pinot Noir, je nicméně velmi zcestovalé a vyrábí se z něj jemná bílá vína v Itálii a Alsasku, luxusní Trockenbeerenauslese v Rakousku a ledové víno v Kanadě.
Pinot Bianco je univerzální odrůda bílého vína, která se používá k výrobě tichých, šumivých a sladkých dezertních vín. Ačkoli tato odrůda není nejpůvabnějším členem rodiny Pinot, osvědčila se v různých oblastech, zejména v Alsasku na severovýchodě Francie a v italské oblasti Alto Adige.
Odrůda je často považována za náhradníka Chardonnay, protože má podobný styl středně plného až plného vína s dobrou kyselinkou a dobře reaguje na zrání v dubu. Mezi odrůdové znaky Rulandského bílého patří jablka a mandle a někdy i nádech kouřovosti, ačkoli - stejně jako Chardonnay - je to paleta pro zásahy vinaře a chuť často závisí na stylu.
Pinot Blanc je bílá mutace Pinot Noir (Rulandského modrého) s menší koncentrací antokyanů. Na vinici je to poměrně plodná odrůda, která poskytuje spolehlivé výnosy v každé vegetační sezóně. Plody Rulandského bílého tvoří těsné trsy vytvářející náchylnost k různým plísňovým chorobám.
Kde se Rulandské bílé pěstuje?
Duchovním domovem Rulandského bílého je pravděpodobně Alsasko, kde je však poněkud zastíněno nespornými hvězdami regionu, Ryzlinkem rýnským a Gewurztraminerem. Pro vína Pinot Blanc z této oblasti je typická mandlová vůně s nádechem koření. V chuti se projevuje řada jablečných chutí, obvykle na moučném a krémovém konci spektra. Mohou vykazovat lehké minerální rysy, které jsou však obvykle tlumeny dubovým ošetřením, které je v této oblasti oblíbené.
Naproti tomu šumivá vína Cremant d'Alsace bývají ostřejší a často vykazují různé oříškové chutě.
Vína, která jsou označena jako Pinot Blanc, mohou mít ve skutečnosti nezjištěný podíl Auxerrois, podobné odrůdy, která má o něco nižší kyselost. Zajímavé je, že toto pravidlo neplatí pro vína označená Auxerrois v Alsasku.
V Burgundsku, kde se předpokládá, že tato odrůda pochází, je stále povolena v mnoha vinicích Grand Cru. Odrůda je také jednou z málo vídaných odrůd povolených ve směsi Champagne, kde hraje druhé housle po Pinot Noir, Chardonnay a Pinot Meunier.
Mimo Francii se Rulandské bílé hojně pěstuje v severozápadní Itálii, kde je známé pod názvem Pinot Bianco. Zde se vyrábí v lehčím a svěžím stylu, do kterého se zřídka zasahuje dubem, a často se mísí s jinými odrůdami. Pinot Bianco se používá také při výrobě italských šumivých vín: především Franciacorta, italské odpovědi na šampaňské.
V Německu a Rakousku je odrůda známá jako Weissburgunder nebo Weisser Burgunder (doslova "bílé burgundské"). V Německu jsou její vína obvykle lehká a osvěžující, ale v Rakousku se z ní mohou vyrábět luxusní sladká a strukturovaná vína Trockenbeerenauslese. Bylo sem přivezeno v 19. století a hojně se pěstuje ve východní části země, zejména v Dolním Rakousku a Burgenlandu.
Synonyma: Rulandské bílé, Pinot Blanc, Weissburgunder, Weisser Burgunder, Beli Pinot, Klevner (Alsasko), Blanc Vrai (Champagne).