Sauvignon
Značky
Odrůda Sauvignon Blanc dává lehce zbarvená, aromatická suchá bílá vína se svěží kyselinkou. Sauvignon Blanc je odrůda bílého vína pocházející ze západní Francie, která se dnes úspěšně pěstuje v nových i zavedených vinařských oblastech po celém světě. Díky svému geografickému rozšíření a univerzálnosti se však vyskytuje v celé řadě stylů od klasických suchých bílých vín přes individuální, vysoce aromatické mezinárodní interpretace až po nepřehnaně sladká, botrytizovaná vína.
O skutečném původu Sauvignon Blanc se stále vedou diskuse, přičemž jak Bordeaux, tak Loira se prohlašují za domovinu této odrůdy.
Bordeaux soupeří s Loirou a prohlašuje se za domovinu Sauvignonu (jeho charakteristická odrůda Cabernet Sauvignon je například potomkem Sauvignon Blanc a Cabernet Franc), nicméně je poměrně vzácné najít v Bordeaux bílá vína, která jsou ze 100 % tvořena Sauvignonem Blanc.
V Evropě se na chladných a slunných subalpínských svazích Alto Adige a Friuli v severní Itálii pěstuje vysoce kvalitní Sauvignon Blanc, který se používá ve směsích s místními odrůdami, jako je Friulano, nebo samostatně. Ve Španělsku se s touto odrůdou někdy setkáváme v bílých vínech z oblasti Rueda, protože má nápadně podobné vlastnosti jako místní odrůda Verdejo.
Hlavní předností Sauvignonu Blanc je jeho přímočarost - chutě jsou málokdy skryté v pozadí. Také mezi vnímanými chutěmi a jejich popisem existuje obzvláště těsný vztah, což ze Sauvignonu Blanc činí ideální víno, kterým lze začít výuku degustace. Vína jsou obecně poměrně čirá a světlá, i když starší exempláře mohou získat spíše zlatavý nádech.
Klasické vůně Sauvignonu Blanc sahají od trávy, kopřiv a chřestu přes zelená jablka a angrešt až k esoteričtějším tónům, jako jsou kočičí moč, list černého rybízu a puškvorec.
Sauvignon Blanc dává vína s lehkým až středně těžkým tělem, vysokým obsahem kyselin a mírným obsahem alkoholu. Obecně se má za to, že výrobci, kteří chtějí zvýšit komplexnost, musí na vinici omezit výnosy a vedle toho může míchání kalů (bâttonage) dodat vínům další tělo.
Sauvignon je poměrně robustní a silná réva (což vysvětluje její oblibu u vinařů), která se snadno přizpůsobuje všem druhům pěstitelského prostředí. Protože dozrává brzy, může se pěstovat v relativně chladném podnebí - nejzřetelnějším příkladem je jeho domovina Loira - a jeho přirozeně vysoká kyselost mu umožňuje zachovat si svěžest i v teplejších oblastech.
Aby však víno Sauvignon Blanc získalo ten pravý šmrnc, který ho nejlépe charakterizuje, je zapotřebí chladnější terroir, ideálně s trvalým jasným slunečním svitem a suchým obdobím sklizně.
Původ Sauvignonu
O původu odrůdy Sauvignon Blanc existuje mnoho příběhů, podle novějších teorií však vznikla křížením odrůd Tramín a Chenin Blanc, pravděpodobně v údolí Loiry.
Spolu s Cabernet Franc je Sauvignon také rodičem stálice Bordeaux, tmavého Cabernet Sauvignon.
Oba rodiče a potomci se dnes stali dvěma nejrozšířenějšími odrůdami révy na světě.
Synonyma: Fumé Blanc, Sauvignon Bianco, Muskat-Silvaner, Muskat-Sylvaner.