Trebbiano

1 položek celkem

Cena

439440
1439440
1x Casamatta Bianco
Casamatta Bianco – Bibi Graetz
Momentálně nedostupné
439 Kč
Kód: 335

Trebbiano je název pro širokou, někdy nesouvisející skupinu bílých odrůd révy vinné, které pocházejí z Itálie a zahrnují francouzský Ugni Blanc, známý svou rolí při výrobě koňaku. Současný výzkum DNA, který zahrnuje celou řadu oblastí a názvů, naznačuje, že existuje mnoho odlišných odrůd Trebbiano se vzdálenými nebo neprokázanými příbuzenskými vztahy k ostatním hroznům této skupiny.

Mají však některé společné znaky; tím nejzákladnějším je, že všechny jsou bílé. Hrozen bývá dlouhý a velký, bobule obvykle dozrávají pozdě a réva je vitální a přizpůsobivá různým terestrickým podmínkám.

Původ samotného názvu Trebbiano je nejasný. Plinius píše o "vini tribulanum" v dnešní Kampánii na jihu Itálie, ačkoli v jeho době byla vína se stejným názvem známá také v Toskánsku a Umbrii. Jiní poukazují na řeku Trebbia v Emilii-Romagně (kde se dodnes pěstuje jedno z trebbií) nebo na různé vesnice po celé Itálii s podobně znějícími názvy.

Trebbiano Toscano / Ugni Blanc

Trebbiano Toscano je povoleno používat v 85 z více než 300 italských DOC, ale pouze ve třech DOCG. Nejrozšířenější je v Toskánsku, jak naznačuje přídomek. Kdysi tam byl tak rozšířený, že se používal i ve slavných toskánských červených vínech.

Trebbiano Toscano má ve své domovské oblasti celou řadu synonym, včetně Procanico, Brucanico a Santoro. Jiné se striktně vztahují pouze na jeden konkrétní biotyp.

Obecně se jedná o vysoce úrodnou odrůdu s vysokou hmotností hroznů a dobrou plodností. Má pozdní rašení, které zmírňuje jarní mrazy, ale k plnému dozrání potřebuje dostatek slunce, i když se přizpůsobí mnoha pěstitelským podmínkám.

Trebbiano Toscano se na vinici nejlépe pozná podle toho, že špičky hroznů jsou často rozdělené na dvě části. Přestože je tato odrůda stále spojována s jakýmikoliv vynikajícími suchými bílými odrůdami, v posledních letech probíhá značný výzkum zaměřený na optimalizaci kvality ovoce na vinici.

Ugni Blanc se velmi dobře hodí pro potřeby výrobců koňaku a armaňaku, kteří potřebují vysokou kyselost, nízký obsah cukru a dobrou odolnost vůči chorobám. Nízký obsah cukrů znamená nízký obsah alkoholu v základním víně, což umožňuje delší destilaci, než se dosáhne zamýšleného obsahu alkoholu. Čím déle se základní vína destilují, tím čistší je výsledná pálenka.

Nejlepší vína mohou být bohatá a komplexní jako Trebbiano Toscana, ale jiná jsou velmi lehká. Mnoho výrobců používá tuto odrůdu pro výrobu jednoduchých šumivých vín.

Synonyma: Ugni Blanc, Procanico, Brucanico a Santoro.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.