Veltlínské červené rané

Veltlínské červené (Roter Veltliener) je jednou z 22 odrůd bílého vína, z nichž je povoleno vyrábět rakouské jakostní víno. Pěstuje se hlavně v Dolním Rakousku (a zejména v oblasti Wagramu) a vyrábí se z ní kořenitá, plná bílá vína se svěží kyselinkou, která se stářím získávají oříškový charakter.

Navzdory svému názvu není Roter Veltliner úzce příbuzný se slavnou rakouskou odrůdou Gruner Veltliner. Má však významné genetické dědictví a další významné rakouské odrůdy, jako Rotgipfler a Neuburger, jsou přímými potomky odrůdy Roter Veltliner.

Jak napovídá název odrůdy, bobule při dozrávání zčervenají, což je vlastnost, kterou v menší míře sdílejí i další aromatické odrůdy, jako je Pinot Gris a Gewurztraminer. Roter Veltliner je vysoce produktivní, a proto se mu lépe daří na půdách s nízkou úrodností, které pomáhají udržovat výnos a vitalitu pod kontrolou.

Pěstuje se řídce a ve stále menším množství v celé podoblasti Niederosterreich - Wagram, Kamptal, Kremstal a Wachau. Hlavním důvodem její klesající obliby je to, že preferuje lepší polohy na vinici, kde většina pěstitelů raději vysazuje Riesling a Grüner Veltliner.

Roter Veltliner je nejznámější pro svou roli v rakouských vínech, ale výsadby této odrůdy existují i na Slovensku a v Maďarsku.

Synonyma: Veltlínské červené, Roter Veltliener

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.